Haber

Ürdün Kraliyet Kudüs İşleri Komisyonu Kütüphanesi, Filistin ve Kudüs Araştırmalarına Fırsat Sunuyor

Ürdün Kraliyet Kudüs İşleri Komitesi Kütüphanesi, akademisyenlere ve Filistin ve özellikle Kudüs üzerine araştırma yapmak isteyenlere geniş fırsatlar sunuyor.

1971 yılında Ürdün’de kurulan Kraliyet Kudüs İşleri Komisyonu’na bağlı kütüphane, 5.500 eseriyle Filistin meselesine ışık tutuyor.

Başkent Amman’daki kütüphanenin müşterileri basılı eserlerin yanı sıra elektronik kaynaklardan da yararlanabiliyor.

Kütüphanenin faaliyet alanları

Kütüphane, Filistin ve Kudüs ile ilgili belgesel kitapların yazımına katılmak, bunlarla ilgili günlük bültenler hazırlamak, raporlar yayınlamak, Arap, İslam ve dünya ülkelerinin Filistin sorununa ilişkin tutumlarını takip etmek gibi faaliyetler yürütmektedir.

Kütüphane, kaynaklarını uluslararası stantlardan satın alınan veya çeşitli akademik kurum ve bilgi merkezlerinden sunulan kitaplardan sağlamakta; Standlarda, konferanslarda, seminerlerde ve Kurulu ziyaret edenlere ücretsiz olarak kitap dağıtır.

Kütüphane çalışanları ise Osmanlı arşivlerinde çok sayıda yazma eser bulunduğunu, dolayısıyla belgelerin Türkiye’deki önemini vurguluyor.

Ürdün Kraliyet Kudüs İşleri Kurulu Genel Sekreteri Abdullah Kenan, araştırmacıları kütüphanedeki bilgi kaynaklarıyla buluşturduklarını, ayrıca farklı kişiliklerle röportajlar yaparak bu kişilerle tanışma fırsatı sunduklarını belirtiyor.

Araştırmacıların ve akademisyenlerin uğrak noktası

İçerisinde İngilizce, Arapça ve Fransızca pek çok kaynağın yer aldığı kütüphane, başta siyasetçiler olmak üzere toplumun farklı kesimlerinden pek çok kişinin faydalandığı bir merkez.

Filistinli mülteciler ve Birleşmiş Milletler üzerine doktorası bulunan Yunus el-Tamimi, kütüphanenin Kudüs başta olmak üzere Filistin hakkında bilgi kaynağı olduğunu belirtti.

Kütüphanenin kaynak, bilgi ve yayın açısından sürekli geliştiğini kaydeden Tamimi, okuyucuların burada yayınlanan bilgilerin doğruluğundan emin olduklarını söyledi.

Kudüs’ün tarihi üzerine araştırmalar yapan Able el-Muhtadi, kütüphanenin Kudüs ile ilgili ihtisas kütüphanelerinin en iyisi ve belki de ilki olduğunu belirtti.

Araştırmacıların aradıkları tüm bilgileri bu kütüphanede bulabildiklerini vurgulayan Muhtedi, 20 yıldır ziyaret ettiği kütüphanede istatistiksel kaynaklardan, haritalardan ve özel çalışmalardan faydalandığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu